Om de verschillende beleidsdoelen voor de ambitie te realiseren, hebben we elk doel vertaald in een aantal beleidsprestaties. Die staan hieronder beschreven.
Beleidsdoel 6-1 Wonen
Beleidsprestatie 6-1-1 Voldoende betaalbare huisvesting voor iedereen
In juni 2024 heeft het college besloten om nog een extra stap te zetten voor de woningzoekenden in Zuid-Holland, mede op basis van gesprekken met Provinciale Staten en de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Dit heeft geleid tot een forse ophoging van de Zuid-Hollandse woningbouwopgave met ruim 12.000 extra woningen en de grote opgave om te sturen op 130% aan plancapaciteit, waardoor we naast de 12.000 extra woningen de te programmeren woningen ophogen met 15.600 woningen. De inzet daarbij is 247.896 nieuwe woningen van 2022 tot en met 2030, waarvan 100.000 sociale huurwoningen, op een totaal van 2/3e betaalbare woningen.
Beleidsprestatie 6-1-2 Toekomstbestendig bouwen
Er vonden geen bijstellingen plaats.
Beleidsdoel 6-2 Ruimte en landschap
Beleidsprestatie 6-2-1 Ruimtelijke strategie
Ontwikkeling Landschapspark Zuidvleugel
- In het voorjaar van 2024 heeft de Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (PARK) advies uitgebracht over het landschapspark Zuidvleugel. De PARK concludeert dat het landschapspark Zuidvleugel anno 2024 nog steeds actueel is, op de kaart staat, dat aan de ontwikkellijnen wordt gewerkt en dat dat werk door moet gaan.
- De 3 Landschapsparkprojecten in de Schiezone zijn afgestemd op de planning van de herontwikkeling van de Schieoevers in Delft Zuid en de planning van het regionale fietsnetwerk van de MRDH. Door vertraging bij de herontwikkeling van de Schieoevers in Delft Zuid én in de planning van het regionale MRDH fietsnetwerk zal de realisatie van deze projecten pas na 2024 plaatsvinden.
Beleidsprestatie 6-2-2 Regie op evenwichtige toedeling functies en/of locatie
Gebiedsontwikkeling Middengebied Zuidplaspolder
In november 2018 is door de provincie subsidie verleend aan Wayland Energy, een bedrijf dat zich specifiek op energieprojecten richt, voor het project Energieweb Glasparel+. Het project betrof de aanleg van een warmtenet met warmte uit duurzame bronnen voor het (door Wayland) nieuw te ontwikkelen glastuinbouwgebied van 90 ha Glasparel+ in de Zuidplaspolder (in de gemeente Waddinxveen). De ontwikkeling van het project bleek gaandeweg zeer moeizaam te verlopen. Oorzaak was onder andere de gestagneerde ontwikkeling van de voor dit warmtenet gedachte warmtebron, te weten een tweetal biomassacentrales aan de Zesde Tochtweg in Waddinxveen. Knelpunt waren onder meer de vergunningverlening voor stikstofdepositie in het kader van de Wet natuurbescherming. In het voorjaar van 2022 heeft Wayland Energy aangegeven het project te gaan beëindigen. Inmiddels zijn alle procedures doorlopen en is de subsidie definitief lager vastgesteld.
Voorgesteld wordt om deze via de Najaarsnota 2024 weer terug te laten vloeien naar de Reserve Duurzame Ontwikkeling Zuidplas.