Beleidsdoel 2-1 Duurzame en veilige bereikbaarheid voor iedereen
We streven naar brede welvaart door voorzieningen bereikbaar te maken, te zorgen dat iedereen toegang heeft tot mobiliteit, onze infrastructuur veilig is, en door bij te dragen aan de omschakeling van het gebruik van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. De nadruk ligt op nabijheid van wonen, werken en sociale en maatschappelijke voorzieningen (15-minuten-wijken) en op actieve, duurzame vormen van vervoer die weinig ruimte innemen, zoals lopen, fietsen en openbaar vervoer. We zorgen dat de druk op autowegen niet onnodig toeneemt en houden capaciteit vrij voor personen- en goederenvervoer waarvoor geen alternatief beschikbaar is. Voor de bereikbaarheid van het landelijk gebied blijft de auto van groot belang én moeten kleine kernen ook met openbaar vervoer toegankelijk blijven. Daarnaast willen we de uitstoot van schadelijke stoffen en de geluidsoverlast door mobiliteit verminderen.
Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers daalt niet meer en het aantal ernstig gewonden in het verkeer stijgt. Wij vinden ieder verkeersslachtoffer er één te veel. Om die reden omarmen we de landelijke ambitie van nul verkeersslachtoffers in 2050. De eerste stap is om de stijging van het aantal doden en ernstig gewonden de komende jaren om te buigen in een daling: elk jaar minder verkeersslachtoffers. We werken hier hard aan, samen met regionale partners.
Beleidsdoel 2-2 Goed functionerende provinciale infrastructuur
Een goed functionerende provinciale infrastructuur draagt bij aan de ambitie van een Bereikbaar Zuid-Holland, zodat iedereen in Zuid-Holland op een veilige, duurzame, snelle en makkelijke manier van huis naar werk, opleiding of vrijetijdsbesteding kan reizen. We hebben de wettelijke plicht onze fietspaden, bermen, wegen, vaarwegen, bruggen en sluizen, verkeerssystemen te beheren en te onderhouden. Met de bediencentrales en de Incident Coördinatie (IC)-desk zorgen we voor een vlotte afwikkeling van het verkeer, en zijn onze medewerkers ter plaatse om de hinder door calamiteiten en incidenten te minimaliseren.
De provinciale infrastructuur functioneert goed wanneer deze beschikbaar en veilig te gebruiken is. Hiervoor moet de kwaliteit van de infrastructuur technisch en functioneel op orde zijn. Onderhoud vindt zo efficiënt en duurzaam mogelijk plaats, met zo min mogelijk last voor de (vaar-)weggebruiker en de omgeving. Met beheer zorgen we voor een vlotte en veilige afwikkeling van het verkeer. Hieronder valt het bedienen van bruggen en sluizen, toezicht en handhaving op de weg en het water- en incidentmanagement. Daarnaast kunnen we de infrastructuur benutten voor het realiseren van andere maatschappelijke doelstellingen.
We dragen bij aan dit doel door te zorgen dat haar beheer en onderhoud op orde is en duurzaam wordt uitgevoerd.